PWS Prijsuitreiking

christelijke meesterproef

Maandagmiddag werden in de Groen van Prinstererzaal in het gebouw van de Tweede Kamer de prijzen uitgereikt voor de beste profielwerkstukken door leerlingen van de vier gereformeerde scholengemeenschappen. GRIP (het gereformeerd identiteitsplatform van de gezamenlijke gereformeerde VO-scholen) daagde dit jaar voor de eerst keer de havo- en vwo-leerlingen uit om in hun profielwerkstuk de christelijke identiteit een duidelijke plek te geven. Dat leverde tien inzendingen op, waaruit door een deskundige jury de drie beste meesterproeven werden geselecteerd. Dat was een hele klus, vertelde Arie Slob (fractievoorzitter voor de CU in de Tweede Kamer) bij de bekendmaking van de prijzen. Er moesten heel wat pagina’s worden doorgelezen, waarin theorie, onderzoek, uitwerking en conclusies zijn beschreven. Dat was veel werk, maar echt moeilijk werd het bij de afweging. Alle drie genomineerde PWS-en kregen lovende woorden van de jurywoordvoerder. Uiteindelijk ging de prijs naar een studie door Eline Marsman en Annerie Veldsema (twee havo-leerlingen van het Greijdanus te Hardenberg) over het verschil in identiteitsbeleving op een Canadese school en een Nederlandse school. Volgens juryvoorzitter Huib van Leeuwen (tevens voorzitter van GRIP) een onderzoek waarvan de conclusies en aanbevelingen ook praktisch heel waardevol zijn. Het wetenschappelijk gehalte van de inzendingen werd mede beoordeeld door het derde jurylid, Martine van Veelen (hoofd educatie bij Climate-KIC).

De feestelijke bijeenkomst had een bijzonder karakter door de plek waar de uitreiking plaatsvond. Alle aanwezigen (onder wie ook ouders van de leerlingen en de PWS-begeleiders) kregen nog een rondleiding door het parlementsgebouw. GRIP staat in de startblokken voor een tweede ronde van deze PWS-contest.

De tweede prijs is gewonnen door Nynke Klok, leerling van het Gomarus College, met haar PWS 'Bijbel in gewone taal'. De derde prijs ging naar Evan de Gelder en Rolf Hofsink, leerlingen van Geref. SG Guido de Brès. Hun PWS ging over de Nijkerkse beroeringen.